EXKURZE V CUKROVARU V DOBROVICI

15.12.2017
Věra Svárovská

V úterý 5.12. 2017 obě třídy oboru It ve strojírenství (2.Bs a 2. Cs) absolvovaly exkurzi v cukrovaru v Dobrovici (Tereos TTD a.s.) a také v Dobrovických muzeích. Studenti si prohlédli samotný provoz cukrovaru během probíhající kampaně a následně také expozici v místním muzeu týkající se historie cukrovarnictví, pěstování cukrové řepy a výroby cukru.

Během prohlídky provozu měli studenti možnost vidět stroje a technologické postupy, se kterými se v teoretické rovině setkávají ve výuce. Všichni měli možnost ochutnat také několik meziproduktů, kromě čerstvě vyrobeného cukru například čerstvě nasekanou řepu, cukrovou šťávu nebo melasu. Zajímavé bylo zjištění, že při výrobě cukru v podstatě není žádný odpad. Vše se dále používá jako hnojivo nebo se suroviny dále zpracovávají na krmivo pro hospodářská zvířata. V cukrovaru je dokonce vyráběno (a dále distribuováno) ekologické palivo pro motorová vozdila. Ani použitá voda neodchází jen tak do kanalizace, ale čistí se v místní čističce a je znovu využívána.

V druhé části, v expozici historie cukrovarnictví a lihovarnictví, se dozvěděli mnoho zajímavého nejen o šlechtění  a zpracování řepy, o historii výroby cukru, ale třeba také o balení cukru nebo o alternativních sladilech z celého světa. Prohlédli si také stroje používané v minulosti při zpracování řepy.

Studenti se povětšinou shodli, že bylo určitě zajímavé vidět v praxi stroje a technologie, o kterých se ve škole učí.

(Vypracovali A. Nováková a V. Dragoun, 2.Cs.)